Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@18:22:29 GMT

افزایش بهره وری راهبرد موثر در توسعه اقتصادی

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۳۸۶۱۶۷

افزایش بهره وری راهبرد موثر در توسعه اقتصادی

بهره وری فن استفاده مطلوب از امکانات، سرمایه ها، نیروها، منابع و فرصت ها در تولید کالا و عرصه خدمات است و تاثیر شگرفی بر توسعه اقتصادی می گذارد و به همین دلیل کشورهای مختلف جهان همواره به این امر مهم تاکید دارند. کاهش هزینه، افزایش تولید و خدمات، ارتقای کیفیت و استفاده بهینه از زمان از جمله هدف های بهره وری به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشوری چون ایران به علت تحریم های طولانی و خسارت های جنگ تحمیلی باید به امر بهره وری و بهینه سازی مصرف توجه ویژه ای داشته باشد.

افزایش بهره وری و بهینه سازی مصرف در جهان پر رقابت کنونی نه تنها از وابستگی کشور در عرصه جهانی شدن می کاهد بلکه به رشد و شکوفایی در حوزه های اجتماعی و اقتصادی داخلی نیز یاری می رساند. بنابراین انتظار می رود که در یکم خرداد و روز بهره وری و بهینه سازی مصرف بیش از شعار، تلاش فزاینده در عمل نیز مشاهده شود؛ موضوعی که در کانون توجه مسوولان امر قرار گرفته و مقوله بهره وری در چهار سال گذشته در زمینه های گوناگون وجود داشته است که با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، رفع موانع تولید، جایگزینی واردات و توسعه صادرات غیرنفتی گام های رو به جلویی برای پیشرفت کشور برداشته شد. یکی از مهم ترین اقدام ها با هدف افزایش بهره وری در بخش کشاورزی، خودکفایی در تولید گندم و افزایش 2 برابری بهره وری تولید این محصول بود.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت روز بهره وری و بهینه سازی مصرف با «امیر دودابی نژاد» معاون آموزش و بهینه سازی مصرف سازمان سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی به گفت وگو پرداخت.

- متن گفت وگوی ایرنا در ادامه آمده است:
*** ایرنا: چه ضرورت هایی باعث شد تا این روز در ایران به ثبت برسد؟
** دودابی نژاد: بهره وری موضوعی است که می تواند به افزایش رشد اقتصادی، مدیریت زیرساخت های کشور و توسعه کشور بیانجامد. در برنامه ششم توسعه به طور متوسط سالیانه 2.8 دهم درصد رشد بهره وری پیش بینی شده که با فرض این مورد، حدود 35 درصد یا یک سوم رشد هشت درصدی اقتصادی باید از راه رشد بهره وری تحقق یابد. برای اینکه بتوان به اهمیت این امر آگاه شد، باید به این نکته توجه داشت که سالیانه به طور تقریبی هفت هزار و 700 میلیارد ریال سرمایه گذاری در برنامه ششم پیش بینی شده که ارزش این 2.8 درصد رشد بهره وری در رشد اقتصادی کشور معادل 120 میلیارد دلار سرمایه گذاری است. به عبارت دیگر، رشد اقتصادی که از راه سرمایه گذاری سالیانه 120 هزار میلیارد دلار به دست می آید، معادل همان 2.8 درصد رشد بهره وری به شمار می رود. این امر نشان می دهد که پتانسیل بسیار قابل توجهی در این حوزه برای اقتصاد ملی وجود دارد. اهمیت این امر سبب شد تا روزی به عنوان روز بهره وری در تقویم به ثبت برسد تا مسوولان با برگزاری برنامه های آموزشی و ترویجی بیش از پیش به این مهم توجه و با تجلیل از افراد برتر در این زمینه مقوله بهره وری را در کشور به فرهنگ تبدیل کنند.

** ایرنا: چطور می توان به بیشترین سطح از بهره وری دست یافت و به این امر تحقق بخشید؟
*** دودابی نژاد: بهره وری به نسبت ستانده به نهاده یک فعالیت اطلاق می شود. به طبع هرچه بتوان محصول بیشتری از نهاده های یکسان تولید کرد، بهره وری افزایش می یابد. برای اینکه بتوان بهره وری را افزایش داد باید به هر یک از نهاده های تولید به صورت جداگانه نگاه کرد. به عنوان نمونه تصور کنید که سه عامل اصلی نیروی کار، سرمایه و انرژی در بخش تولید وجود دارد. در زمینه نیروی کار، افزایش آموزش ها و رشد تخصص از عامل هایی هستند که می توانند در افزایش بهره وری موثر باشند. البته با وجود تاکیدهایی که در سال های گذشته برای رشد بهره وری شد اما شاهد این هستیم که رشد بهره وری روند یکسانی را طی نکرده و در بخش های گوناگون نوسان هایی داشته است. به عنوان نمونه در بخش هایی چون معدن و ارتباطات شاهد رشد مستمر هستیم و در بخش ارتباطات روند رشد به اندازه ای زیاد بود که این تغییرها به وضوح مشاهده می شود.

** ایرنا: ایران در زمینه بهره وری انرژی از چه جایگاهی برخوردار است؟
*** دودابی نژاد: میزان بهره وری انرژی با شاخصی با عنوان شدت انرژی سنجیده می شود و هرچه این واحد بالاتر باشد، مصرف انرژی غیر بهینه تر و هدر رفت آن بیشتر خواهد بود. در این زمینه شدت انرژی ایران 1.5 برابر متوسط جهانی است در حالی که می توان دستکم یک سوم از مصرف انرژی کشور را کاهش داد. با کاهش این مقدار از هدر رفت انرژی به راحتی می توان سطح تولید را در حالت فعلی ثابت نگاه داشت که در این صورت می توان به شاخص متوسط بهره وری جهانی دست یافت.

** ایرنا: با توجه به این موضوع آیا قانون و برنامه ای برای توجه به ارتقای بهره وری در برنامه های توسعه ای اندیشیده شده است؟
*** دودابی نژاد: با توجه به تاثیری که رشد بهره وری بر تقویت رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و رفاه عمومی دارد از برنامه های توسعه سوم به بعد توجه ویژه ای به این امر شده است. از طرفی در سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف که در 1389 خورشیدی ابلاغ شد؛ قرار بود در طول برنامه پنجم توسعه، شدت انرژی به اندازه یک سوم کاهش یابد و در برنامه ششم این مقدار به یک دوم برسد. توجه به بهینه سازی مصرف در برنامه های توسعه ای نشان دهنده اهمیت این شاخص و نقش موثر آن در اقتصاد کشور است.

** ایرنا: کشورهای جهان چه اقدام هایی برای افزایش بهره وری و بهینه سازی مصرف انجام داده اند و چگونه می توان از آنان الگو گرفت؟
*** دودابی نژاد: کشورهای مختلف دنیا به عنوان نمونه کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی(IEA) در 2016 میلادی حدود 330 میلیارد دلار برای ارتقای بهره وری مصرف انرژی سرمایه گذاری کردند که این رقم حتی در حوزه سرمایه گذاری های جهانی در بخش انرژی نیز مبلغ زیادی محسوب می شود؛ این میزان به طور تقریبی نصف سرمایه گذاری در بخش بالادستی نفت و گاز در سطح جهانی است. این اقدام و دیگر فعالیت هایی که در این کشورها صورت گرفت، باعث شد تا مصرف انرژی آنان روند کاهشی را سپری کند. به عبارت دیگر نه تنها شدت انرژی این کشورها کاهش داشت، بلکه در سه دهه گذشته بهره وری مصرف انرژی آنها نیز به طور مستمر بهبود یافت؛ این در حالی است که همه آنان رشد اقتصادی نیز داشته اند.

** ایرنا: بسیاری بر این باورند که با کاهش مصرف به ویژه در بخش انرژی، میزان رشد اقتصادی نیز کاهش می یابد، این موضوع را چگونه ارزیابی می کنید؟
*** دودابی نژاد: انتظار می رود که با افزایش فعالیت های اقتصادی میزان مصرف انرژی نیز افزایش یابد اما در کشورهای یاد شده به دلیل افزایش بهره وری و تغییر ساختار اقتصادی مصرف انرژی به طور همزمان، میزان مصرف نهاده ها کاهش یافته است. با افزایش بهره وری می توان محصول بیشتری را با نهاده های پیشین تولید کرد؛ افزون بر آن، افزایش بهره وری نیازمند سرمایه گذاری های جدید و مهندسی های نوین است که باعث ایجاد اشتغال و به طبع رشد اقتصادی می شود.

** ایرنا: همانطور که می دانید یکی از موضوع های پر اهمیت در جامعه کنونی تحقق اقتصاد مقاومتی است که آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب نیز همواره به آن تاکید دارند؛ به نظر شما افزایش بهره وری چقدر می تواند در دستیابی به اهداف این مهم موثر باشد؟
*** دودابی نژاد: یکی از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی اصلاح الگوی مصرف است. وابستگی کشور به نهاده های مختلف از جمله انرژی باعث می شود که در صورت ایجاد شوک در اقتصاد، جامعه نتواند به حالت پیش بازگردد. بنابراین اگر سطح مصرف به ویژه در بخش انرژی کاهش یابد، می توان سبد صادرات کشور را با فروش نفت و فرآورده های آن متنوع ساخت که این گامی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی به شمار می رود.

** ایرنا: به نظر شما چالش های اصلی فراروی تحقق بهره وری چیست و چگونه می توان این مانع ها را از میان برداشت؟
*** دودابی نژاد: مهمترین چالش امروز کشور برای دستیابی به افزایش بهره وری، قیمت گذاری نادرست برخی از حامل های انرژی است. با توجه به اینکه قیمت برق و گاز بسیار پایین تر از بهای تمام شده آن تعیین می شود، این امر سیگنال مناسبی برای افزایش بهره وری به بازار نمی دهد و زمینه های افزایش بهره وری را فراهم نمی کند. در بخش حمل و نقل نیز با وجود اینکه قیمت فروش فراورده های نفتی همچون بنزین تا میزان زیادی به قیمت واقعی نزدیک شد اما به دلیل در دسترس نبودن فناوری های نوین و زیرساخت های مناسب، بهره وری تحقق نیافت. بنابراین راهکار افزایش بهره وری، برنامه ریزی های منسجم و سیاست گذاری های بلند مدت و مستمر دولت ها است. در برخی کشورها با وجود اینکه دولت ها کمترین دخالت را در اقتصاد دارند اما در زمینه بسترسازی و حمایت از برنامه های مربوط به بهینه سازی مصرف و افزایش بهره وری همه توان را به کار می گیرند؛ موضوعی که در ایران نیز باید به آن توجه شود.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: سیده مریم سیدان**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9368**2002**9131

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۸۶۱۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است

معاون اول رئیس‌جمهور گسترش روابط با آفریقا را راهبرد اساسی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و گفت: تعاملات اقتصادی و سیاسی تهران با کشورهای دوست و همچنین جهان براساس راهبرد برد-برد است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمد مخبر عصر _ شنبه هشتم اردیبهشت_ در حاشیه دومین اجلاس بین المللی ایران و آفریقا در دیدار «کنستانتینیو چیونگا» معاون رئیس جمهور زیمباوه با اشاره به ظرفیت‌های بسیار زیاد دو کشور برای تأمین و گسترش همکاری‌های فی مابین افزود: تعاملات اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای دوست و جهان براساس راهبرد برد-برد است.

معاون اول رئیس جمهور تبادلات علمی و دانشجویی، توسعه حمل و نقل و حل مسائل مالی و بانکی برای تسهیل روابط بخش خصوصی دو کشور را از دیگر زمینه‌های همکاری‌های ایران و زیمباوه برشمرد و تأکید کرد: دو کشور باید با ارزهای ملی خود تعاملات اقتصادی انجام دهند و نیاز به ارز کشور سوم که دشمن مشترک دو ملت هم است، وجود ندارد و در این راستا باید برنامه مشترک و جامع ۱۰ ساله همکاری دو کشور تهیه و پیگیری و همچنین تفاهم نامه‌ها و قراردادهای امضا شده هر چه سریع‌تر اجرایی و عملیاتی شود.

کنستانتینو چیونگا معاون رئیس جمهور زیمباوه نیز با اشاره به توسعه روابط دیپلماتیک دو کشور از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تأکید کرد: ایران و زیمباوه در یک مسیر حرکت می‌کنند و با وجود جدایی و مسیر طولانی جغرافیایی، اهداف مشترک بسیار زیادی در برابر نظام سلطه دارند.

وی همچنین با محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و تسلیت شهادت سرداران سپاه در این حمله تأکید کرد: تحریم‌های گسترده کشورهای غربی برای از بین بردن استقلال ایران و زیمباوه بوده است اما دو کشور می‌توانند با تعمیق روابط خود تحریم‌های دشمنان دو ملت را خنثی کنند.

وی همچنین با تأکید بر اجرای ۱۲ تفاهم نامه امضا شده بین ایران و زیمباوه در دولت سیزدهم تصریح کرد: پیشرفت‌های شرکت‌های دانش بنیان و بخش خصوصی جمهوری اسلامی بسیار چشمگیر بوده است و به دنبال تقویت زیرساخت‌های همکاری دو جانبه براساس راهبرد برد-برد و بهره گیری از ظرفیت‌های ایران در زمینه‌های معدنی، انرژی، سلامت، پزشکی، کشاورزی، آبیاری مدرن و امنیت غذایی هستیم.

کد خبر 748539

دیگر خبرها

  • روش های موثر برای از بین بردن آسیب‌های ناشی از بدخوابی
  • افزایش بهره‌وری اوقاف یعنی موفقیت در گستراندن خیرات در کشور
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • پیش‌بینی تازه درباره قیمت ارز، طلا، مسکن و خودرو
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است
  • توسعه تجارت انرژی در کنار پیوستن به بریکس و شانگهای زمینه‌ساز رشد اقتصادی کشور شد
  • عبور از خام‌فروشی، رشد بهره‎‌وری و توسعه برداشت گاز با حرکت به سمت دانش بنیان شدن
  • نزول رشد اقتصادی دور از انتظار اولین اقتصاد جهان
  • سیاست‌های خلاف تولید، بازنگری شود